Czym opłatek i czemu się nim dzielimy

22:33 0 Comments A+ a-

Każdy chyba z nas doskonale zna smak cienkiego, białego kawałka chleba, którym dzielimy się w czasie kolacji wigilijnej. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu innych. Chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.

Dawniej opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj produkcja opłatków jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas od września do grudnia, bowiem to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je tylko z dwóch składników, to znaczy mąki oraz wody. Po dokładnym ich zmieszaniu gotową masę prasuje się na cienkie płaty, a później wypala w piecu i przycina na nieduże kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu stosuje się matryce, jakie wytłaczają religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+